✓ Fast delivery within NL & BE
✓ Secure online ordering & payment
✓ A-quality, competitive prices
Ayous vergrijzing Week 1

Vergrijzing van Ayous

Het vergrijzen van Ayous

Net zoals andere houtsoorten vergrijst Ayous ook. Door de weersinvloeden zoals wind, regen en zon verkleurt het hout naar een mooie zilvergrijze tint. Bij Ayous gebeurt dit vrij snel. Aan de zuidzijde van een gevel welke in volle zon staat zal het al binnen enkele weken volledig vergrijsd zijn. Indien de gehele woning voor zien is van Ayous zal het binnen enkele maanden volledig grijs kleuren.

Hieronder ziet u 2 stukken Ayous waarvan we 1 binnen hebben gehouden en de andere 12 weken buiten hebben geplaatst blootgesteld aan alle weersinvloeden. Hier is goed te zien hoe het hout natuurlijk vergrijsd. De nerven en tekening in het hout blijven mooi zichtbaar het hout. 

Ayous vergrijzing Week 1
Ayous vergrijzing week 1
Ayous vergrijzing week 12

Egaal vergrijzen; let op bij overstek, balkons en plafonds.

Onder overhangende gedeeltes van de gevel zal het hout aanzienlijk minder snel/ niet vergrijzen. Waar de zon niet schijnt wordt het hout ook niet 

Plaatst u het bijvoorbeeld aan een plafond van een uitbouw of overkapping dan blijft de bruine kleur van het hout onbehandeld behouden.

Indien er sprake is van een balkon of een overstek dan zal de gevel direct hieronder niet vergrijzen en zal er kleurverschil optreden tussen deze plekken en de rest van de gevel.

Om dit te voorkomen zal dus al in de ontwerpfase rekening gehouden moeten worden met de keuze  voor houten gevelbekleding. 

Hoe snel vergrijst Ayous?

De snelheid waarmee het vergrijst hangt sterk af van de omstandigheden. De windrichting waar de gevel naartoe staat; de noordzijde zal aanzienlijk minder snel vergrijzen dan de noordzijde. Zoals hierboven uitgelegd zal ook een overstek het vergrijzen van het hout vertragen of zelfs helemaal tegenhouden.

Ayous hout behandelen?

Indien u Ayous gevelbekleding wenst te behandelen heeft u 3 opties:

  • Voorvergrijzen van Ayous: Het hout al behandelen met een semi-transparante grijze beits of olie waardoor de gevel al egaal grijs is. In principe boots je hiermee de natuurlijke vergrijzing na en zal dit heel geschikt zij n bij gevels waar veel sprake is van overstekken.
  • Ayous kleur behouden: Indien u de kleur wenst te behouden dient het hout behandeld te worden met een olie of een beits
  • Ayous met een dekkende laag behandelen: 

Kijk voor meer informatie op: Ayous hout behandelen

De waardering van ayous.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.